lauantai 28. tammikuuta 2017

Vahva ja väkevä romaani

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista 1-3
WSOY, 1974
äänikirja 2011 - 2014
Lukija Liisa-Maija Laaksonen

En ole aikaisemmin tutustunut Eeva Joenpellon tuotantoon. Muistaakseni hänen romaaninsa kuuluivat äitini suosikkeihin. Olin toki kuullut hänen Lohja-sarjastaan ja koska tarvitsin automatkoilleni kuunneltavaa, lainasin kolme kotelollista Joenpeltoa.

Ihastuin hänen tekstiinsä ja henkilöihinsä välittömästi. Paljon äänikirjoja kuunnelleena ihastuin myös Liisa-Maija Laaksoseen, joka sai romaanin henkilöt astumaan ulos auton cd-soittimesta. Kuinka vaivattomasti hän tulkitsi Gröönruskan murteellisen puheenparren ja Salme Hännisen väsyneen kyynisyyden.

Romaanissa kuvataan pienen paikkakunnan elämää sisällissodan jälkeisinä vuosina. Kauppiaan rouvan, Salme Hännisen serkku, Grönruuska saa poikansa Vienon kotiin vankileiriltä. Hänen miehensä on kuollut kapinassa ja tytär kuolee romaanin alussa espanjantautiin. Luokkaerostaan huolimatta serkukset pitävät yhteyttä, vaikka Salmen mies, Hänninen, ei tuota yhteydenpitoa hyvällä katsokaan. Hännisen tyttärestä Anjasta ja hänen pikkuserkustaan Vienosta tulee romaanissa paikalliset Julia ja Romeo, joiden tarinaa ei tässä ensimmäisessä Lohja-sarjan osassa viedä päätökseen vaan suhde jatkuu romanttisen kirjallisuuden tyypillisenä on / off -suhteena romaanin loppuun saakka.

Näiden kahden perheen lisäksi seurataan myös Hännisten tyttärien avioliittoja. Vanhempi tytär Inkeri nai reippaan ja edistyksellisen kauppamiehen Matti Reiman, joka aloittaa menestyksekkään autobisneksen paikkakunnalla. Anja menee naimisiin nuoruuden ystävänsä Lauri Julinin kanssa ja nuoret muuttavat opettajaseminaarin jälkeen aluksi Saarijärvelle töihin, mutta palaavat sieltä kotikylänsä opettajapariskunnaksi. Vaikka Lauri on kelpo aviomies, Anja on tästä huolimatta katkera isälleen, joka hänen mielestään on naittanut hänet Laurille vauhdittaakseen omia bisneksiään Laurin isän Julinin kanssa.

Olen jo varannut Lohja-sarjan seuraavan osan. Onneksi Eeva Joenpellon tuotanto on laaja ja minulla on vielä monta vahvaa ja väkevää lukukokemusta odottamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti