keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Äksöniä Haminassa

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli. Like. 2016


Luin tästä kirjasta Aamulehdestä ja pistin sen välittömästi varaukseen. Koska kirjasta oli niin paljon varauksia, jouduin lukemaan sen mahdollisimman pian. Kahden viikon laina-aika riitti mainiosti, sillä romaanin pystyi lukemaan parissa lomapäivässä.

Koukutuin tarinaan heti. Jaakko Kaunismaa on sympaattinen tyyppi, periaatteessa hän on ihan tavallinen suomalainen mies, jolla on menestyvä firma, hyvä avioliitto ja kaunis koti. Elämän pitäisi olla kunnossa, mutta valitettavasti joku haluaa päästää hänet päiviltä.

Romaanin alkuasetelma on mielenkiintoinen. Tarina kerrotaan kokonaisuudessaan Kaunismaan näkökulmasta ja se etenee kronologisesti. Tapahtumat kattavat noin viikon mittaisen jakson. Tuomaisen romaanin rakenne on sangen piristävä, sillä nykykirjallisuudessa näkökulmia on usein monia ja kerronta poukkoilee monessa eri ajassa.

Pidin erityisesti Tuomaisen tyylistä. Romaani tuntui kirjoitetun kieli poskessa. Tapahtumat saivat abdurdeja piirteiä. Täytyy tunnustaa, että minä kuin kovin silmäilevästi kirjan lukuisat, yksityiskohtaisesti kuvatut taistelukohtaukset. Ne toimisivat hienosti elokuvassa, kirjan sivuilta en jaksanut noihin vauhdikkaisiin kohtauksiin panetua kovin tarkasti.

Valitettavasti loppu oli hieman pettymys. Pyydän oppilaitani jättämään tarinat reilusti kesken ja antaa lukijan mielelle valta kirjoa tarina loppuun. Erityisesti inhoan tarinan loppuja, joissa näytetään tilanne muutaman vuoden päästä. Tästäkin huolimatta tämä on teos, jonka voi antaa vaikka vähän lukevan miehen käteen, jos näin seksistisesti näinä päivinä saa edes sanoa.

Mainio teos! Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti