keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Fantasiakirjallisuuden isä - J.R.R. Tolkien

Colin Duriez:
Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien
suom. Jere Saarainen
Minerva. 2012

Häpeän tunnustaa, että en ole koskaan lukenut Taru sormusten herrasta -  kirjaa. En ole koskaan edes katsonut yhtäkään osaa teoksesta tehdystä elokuvasta. Olen kuitenkin tutustunut J.R.R. Tolkienin elämään lukemalla hänestä Wikipediasta ja muistaakseni jostakin hänen elämäkerrastaan. Olen myös katsonut National Geographyn huikean TV-ohjelman  The Lord of the Rings,  Beyond the Movie.


Lainasin Duriezin kirjan kirjastosta, koska olin juuri hiljattain lukenut ensimmäisestä maailmansodasta kertovan Länsirintamalta ei mitään uutta. Joululomalla olin katsonut pari tuotantokautta Downton Abbeyta, jossa myös elettiin ensimmäisen maailmansodan aikaa. Samaan aikaan Tolkienin elämäkerran kanssa lainasin myös Agatha Christien omaelämäkerran, josta kirjoitin täällä.

Duriezin teos ei oikeastaan tarjonnut mitään uutta, mutta se on joka tapauksessa kelpo paketti vaikkapa koululaiselle, joka haluaa perehtyä tarkemmin Tolkienin elämään. Duriez kertoo Tolkienin lapsuudesta Etelä-Afrikassa, isän kuolemasta, perheen muutosta Englantiin ja elämästä sukulaisten  luona. Tolkienin elämään mahtuu sekä dramatiikkaa että romantiikkaa jatkossakin. Äidin kuoleman jälkeen katolinen pappi toimii poikien huoltajana täysi-ikäisyyteen saakka. Nuoren Ronaldin rakkaus Edithiin kestää usean vuoden pakkoeron ja pari pääsee kuin pääseekin naimisiin. 

Tolkien oli henkeen ja vereen yliopistomies. Minua kiehtoo erityisesti se intohimo, jolla Tolkien paneutui muinaiskielien sekä vanhojen mytologioiden tutkimukseen omaa kirjallista tuotantoaan varten. Hän opetteli jopa suomea lukeakseen Kalevalaa. Moni ei taida tietää, että eräs hänen luomansa haltikieli perustuu suomen kieleen.

Kirjaa lukiessani surffailin Oxfordin yliopiston sivuilla ja perehdyin samalla englantilaiseen college-systeemiin. Sen jälkeen minun oli pakko katsella yksi jakso Morsea ja kuunnella klassista musiikkia. Elämäkerta oli siis kaikin puolin ylevöittävä kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti