lauantai 9. tammikuuta 2016

Tarinointia tuvan nurkasta

Antti Tuuri
Pohjanmaa
Otava 1982


Olen viimeisen vuoden aikana perehtynyt keskipohjalaisiin juuriini ja sen vuoksi halusin alkaa lukea Antti Tuurin Pohjanmaa-sarjaa. Luin viime vuoden puolella teokset Uusi Jerusalem, Maan avaruus ja Talvisota. Nyt lueskelen Pohjanmaa-romaania.

Sarja kertoo Hakalan suvun vaiheista, kaksi ensimmäistä teosta kertoo Johannes Hakalan vaiheista Amerikan siirtolaisena. Talvisodassa kuvataan Johanneksen poikien Martin ja Paavon vaiheita. Pohjanmaa-romaanissa puolestaan kerrotaan Johanneksen lapsenlapsien elämästä.

Tuuria lukiessa alkaa ärsyttää, että kirjailija ainoastaan referoi tapahtumia ja keskusteluja. Tämä piirre alkoi vaivata minua erityisesti lukiessani Talvisota-romaania. Siinä missä Linna Tuntemattomassa sotilaassa vie lukijansa tapahtumapaikoille sotilaiden rinnalle, Tuuri kertojatyylillään päinvastoin luo etäisyyttä tapahtumiin ja henkilöihin. Tulee tunne, että kaikki kerrottu on jo tapahtunut, nyt istutaan jossain tuvan nurkassa ja kuunnellaan vanhan miehen tarinoita. Sekin tosin on viihdyttävää ja osa vanhaa perinnettä ja Tuuri kyllä taitaa tarinankerronnan. Minä vain haluan kirjallisuudelta jotain muuta.

Aion joka tapauksessa lukea sarjan loppuun asti. Nämä teokset eivät välttämättä ole ykkösvaihtoehtoni, kun haluan viihdyttää itseäni, mutta ne sopivat erinomaisesti esim. ilta-  tai aamulukemistoksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti