lauantai 9. tammikuuta 2016

Katsaus pimeään historiaan

Teemu Keskisarja
Kyynelten kallio
Siltala 2011


Olen seurannut televisiosta Pimeä historia -sarjaa, jossa historioitsija Teemu Keskisarja ja opettaja Marko Kämäräinen kiertävät Suomen historian tapahtumapaikoilla, joihin liittyy synkkiä ja verisiä tapahtumia.

Kyynelten kallio on Keskisarjan vuonna 2011 ilmestynyt teos. Se alaotsikkona on Kertomuksia seksistä ja väkivallasta. Kasikymppinen kummitätini lainasi kirjan minulle. Siinä on jopa kirjailijan nimikirjoitus kansilehdellä!

Kirjaa lukiessa päässä soi hauskasti Keskisarjan omalaatuinen puhetyyli. Kirjan tapahtumat ovat rajuja ja raakoja, mutta Keskisarja selostaa niitä tyylilleen uskollisesti, jopa suorastaan lakonisesti. Se sopii teokseen hyvin.

Kyynelten kallio sopii hyvin luettavaksi Miettisen Piikojen valtakunnan jälkeen. Se on tavallaan sen sisarteos, molemmissa kirjoissa käsitellään tavallisten ihmisen arkea kirkonkirjojen ja säilyneiden asiakirjojen valossa. On hienoa, että historiantutkijat kykenevät luomaan tällaisia kokonaiskuvia 1600- ja 1700-luvun elämästä.

Keskisaaren teoksessa esitellään seitsemän rikostarinaa. Mukana on mm. irstaileva pappi, eläimiinsekaantujia ja homoseksuaaleja.

Teos on mielenkiintoinen ja sopii hyvin luettavaksi osissa. Yhteenmenoon luettuna inhottavilla yksityiskohdilla mässäily alkaisi varmasti tympäistä. Tämä kirja on hyvä muistutus siitä, että on sitä eletty ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti