Mari Manninen: Yhden lapsen kansa
Atena. 2016
Tämä teos sai vuoden 2016 Tieto-Finlandian. Manninen on haastatellut teokseensa tavallisia kiinalaisperheitä ja keskustellut heidän kanssaan yhden lapsen politiikasta, joka oli voimassa Kiinassa vuosina 1980 - 2015.
Vaikka tiukalla syntyvyyden säännöstelyllä tavoiteltiin kansalaisten vaurastumista, sen hinta oli miljoonille ihmisille todella kova. Vuosittain Kiinassa abortoidaan 13 miljoonaa sikiötä. Tämä on siis vain tilastoitujen aborttien määrä, todellista määrää ei edes tiedetä. Naisia on viety aborttiklinikoille vastoin heidän omaa tahtoaan.
Jotkut naiset ovat kieltyneet tekemästä aborttia ja he ovat synnyttäneet lapsensa salaa ja rekisteröineet hänet vanhemman sisaruksensa kaksoseksi tai antanut hänen tuttavaperheelleen. Jotkut ovat tietoisesti uhmanneet viranomaisia ja pitäneet itse lapsensa, vaikka he ovat joutuneet maksamaan heistä tuntuvia sakkoja tai he ovat olleet vaarassa menettää työpaikkansa. Tällaisia ns. ylimääräisiä, rekisteröimättömiä lapsia elää Kiinassa joidenkin arvioiden mukaan jopa 25 miljoonaa.
Yhden lapsen politiikan vuoksi perheet ovat hylänneet lapsensa tai puolestaan jopa jumaloineet ja hemmotelleet heitä. Koska vanhemmat halusivat ensisijaisesti pojan ja he olivat tämän tavoitteen vuoksi valmiita jopa abortoimaan tyttösikiöt, on Kiinassa laskettu olevan vuoteen 2020 mennessä miehiä 30 miljoonaa enemmän kun naisia. Vanhemmat joutuvat maksamaan omaisuuksia hankkiakseen pojalleen vaimon. Jos kunnollista kiinalaista vaimoa ei pojalle löydy, he ovat valmiita hankkimaan sellaisen vaikkapa Vietnamista. Aina ei yhden vaimon hankkiminen riitä, jos vaimo sattuu karkaamaan. Onneksi sellaisen tilanteen varalta voi hankkia vakuutuksen.
Mannisen teos on karua luettavaa. Vaikka kansa on yhden lapsen politiikan myötä vaurastunut, Kiina on edelleen ihmisoikeuksissa kehitysmaa. Manninen on haastatellut kirjaansa ainoastaan naimisissa olevia naisia ja miehiä. Koska lapsen saaminen on sallittua ainoastaan aviopareille, hän ei tässä teoksessa mainitse lainkaan avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia. Kuinka paljon heitä lienee ja mikä on heidän asemansa ja kohtalonsa. Entä Kiinassa elävät homoseksuaalit? Euroopassa he voivat jo rekisteröidä parisuhteensa ja jopa hankkia lapsia, Kiinassa tämä tuskin tulee mahdolliseksi vielä muutamaan vuosikymmeneen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti