maanantai 7. huhtikuuta 2014

Tilit on tasattava

Hassan Blasim:
Irakin purkkajeesus
WSOY. 2013

Blasimin toinen novellikokoelma vie minut samankaltaisiin tunnelmiin kuin Vapaudenaukion mielipuoli -kokoelma. Ensimmäinen novelli on elokuvankaltainen: Ensimmäisessä kohtauksessa radiotalon edustalle on kertynyt suuri joukko ihmisiä päästäkseen kertomaan omaa tarinaansa "Muistiradion" toimittajille, jotka keräävät ihmisten "omalla äänellään" kertomia "omia tarinoita". Ennen omaa kertomustaan ihmiset ohjataan saliin, jossa he saavat kuunnella malliksi muutaman autenttisen tarinan. Valot himmenevät ja tarinat alkavat. Kun toinen tarina alkaa, ohjaaja zoomaa kameransa pois salissa istuvista katsojista ja kertookin äänessä olevan miehen tarinan.

Blasimin novelleille on tyypillistä takaumat ja kerroksellisuus. Henkilöt tekevät tiliä menneisyytensä kanssa. Kotimaassa koetut hirmuteot eivät jätä rauhaan, menneisyys ja nykyisyys sekoittuu ja painajaisille pitää laittaa piste uudella maaperällä. Usein tilien tasoitus tarkoittaa kuolemaa.

Tämänkin kokoelman novellit ovat absurdeja ja maagisia, mutta huomattavasti synkempiä kuin Vapaudenaukion mielipuoli -kokoelmassa.

Hassan Blasimin tuotanto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kerroinkin hänestä arabiankielisille oppilailleni. Onhan todella upeaa, että he voivat tutustua suomalaiseen tai ainakin Suomessa kirjoitettuun nykykirjallisuuteen omalla äidinkielellään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti